Du vill vara nummer ett på google såklart och det är en önskan som du delar med andra i din bransch. Det är då man behöver arbeta med sökmotoroptimering.Om du vore ensam så vore det ett mindre problem men sån tur har man sällan 😉

Sökmotoroptimering

Sökmotoroptimering förkortas SEO på engelska och det är oftast vad vi säger på svenska också, handlar om att göra sidan så bra som möjligt för sökmotorer. Det är viktigt att komma ihåg att det inte handlar om design. En sida kan vara hur snygg som helst men det är inget som google bryr sig om.

Vad bryr sig google om då?

Först innehållet

  1. Innehållet är nummer ett. Det är ganska självklart om man tar sig en funderare. Texten ska såklart handla om det ämne man vill ha besökare  till. Undvik att snuttifiera det vill säga att dela upp ditt ämne i små delar för att få många inlägg/sidor. När du skriver så sätt som mål att ha som minst 300 ord.
  2. Rubriker är också viktiga och en av de saker som slarvas lite med. Dela upp texten med rubriker som innehåller det du vill vara sökbar på.
  3. Bilder är viktiga och använd bra alt-texter till dina bilder, det berättar för sökmotorer vad bilden handlar om. Tänk till lite här: Logga -KoBoToLo är en bättre alt-text än logga för det finns många loggor på nätet.
  4. Länkar ut – undvik att vara en isolerad ö på nätet. Ett nät ska vara just ett nät.
  5. Ha en bra sidtitel! Välkommen till KobOtoLo – din partner på nätet är bättre än Välkommen.

Teknik

  1. Google sätter värde på en snabb sida och här har WordPress en nackdel. Om man har många plugn och ligger på en delad server så kan man behöva använda cache för att nå en tillräckligt snabb sida.
  2. Mobil. Google värderar din sidas mobilvänlighet så en sida ska vara responsiv.
  3. Undvik bilder som inte finns eller andra resurser som länkas in. Det är bra att kontrollera sådant med jämna mellanrum.

Utanför din sida

Ovanstående punkter handlar om innehåller på din sida men det finns även saker du kan göra utanför sidan. Länkar in är bra, framförallt från sidor inom samma område. Läkningar och delningar på sociala medier är också en sak som ökar din sidas status.

Bra verktyg för sökmototoptimering

Wincher, se http://wincher.com för att följa och värdera resultat.

Pingdom tools, se https://tools.pingdom.com för att mäta hastighet på sidan.

Yoast SEO, se https://sv.wordpress.org/plugins/wordpress-seo/ plugin för WordPress och SEO

Googles mobilvänlighetstest, se https://www.google.com/webmasters/tools/mobile-friendly/?hl=sv